Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dissabte, de febrer 24, 2007

L´abstenció

Arrán dels resultats de participació del referèndum de l´estatut Andalús, s´ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la poca implicació de la societat en la democràcia i com que a mi aquest tema ja em té una mica fregidet vull desmontar alguns dels arguments que acostumen a utilitzar els "abstencionistes" per justificar el seu "passotisme".

Tots els polítics són uns lladres - Aquesta és la més mítica de totes, com si ens altres "gremis" no hi hagués gent aprofitada i que fa tot el possible per treure el màxim benefici pròpi sense pensar amb la resta. El que mai he arribat a entendre és perqué amb els polítics es generalitza i no passa res i amb les altres professions seria un escàndol. Us imagineu que sortís un polític i digués : "tots els taxistes són un lladres".

No hi ha cap partit que em representi - Jo quan vaig a votar el dia de les eleccions veig un munt de paperetes i em sembla que l´espectre està prou ben cobert. Si creus que el PP és massa "light" sempre pots votar la falange,si creus que ERC són uns venuts sempre et quedarà Estat Català o el PRC o si creus que ICV no són prou "rojos" tens un grapat de partits "comunistes" de la vella escola. O sigui que, ho ets un sibarita de la política o tens a qui et pugui representar raonablament bé.

Guanyi qui guanyi farà el mateix- Aquesta afirmació també cau pel seu propi pes. És evident que guanyi qui guanyi (dels partits parlamentaris) no convertirà Catalunya en un País Estalinista o suprimirà la Generalitat per tal de centralitzar tot el poder a Madrid, ara les polítiques del dia a dia són ben diferents depenet de qui governi. Potser és que els abstencionistes són uns revolucionaris en potència...

Desenganyem-nos, potser hi ha una mínima part de l´abstencionisme que ho és per ideologia però la gran majoria no és més que gent que passa del tema, que li és igual una cosa que una altre, que ben poc els importa si Catalunya és una regió o un País Independent o si és de dretes o d´esquerres.

Aquesta gent el que volen és que no l´empipin ja que les seves preocupacions el dia de les eleccions són altres que acostumen a variar depenent de l´época de l´any entre anar a la platja, anar a les rebaixes o anar a esquiar i a mi em sembla molt bé que ho facin, ara, que després no posin excuses barates per justifar els motius del perqué "passen" de votar.

5 Comments:

Blogger Henry The VIII said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

diumenge, 25 de febrer, 2007

 
Blogger Pol G.G said...

Jo no he dit que la gent que no voti sigui ni millor ni pitjor, evidenmemt que tenen tot el dret del món d´anar a les Rebaixes el dia de les eleccions i passar de votar.

Ara, només demano que si la gent passa del tema no ho intenti enmascarar de maneres patilleres i amb excuses de mal pagador.

I que consti que reconec que dins l´abstenció hi ha una part de gent q s´interessa pel tema i que no vota o vota en blanc (com té pinta de ser el teu cas Henry) però la inmensa majoria dels abstencionistes no són pas com tu.

diumenge, 25 de febrer, 2007

 
Blogger Henry The VIII said...

Benvolgut Marc Espasa,

Has tocat un tema amplíssim.

És políticament correcte qüestionar els motius de l’abstencionisme o el vot en blanc. I alguna vegada els polítics professionals ho fan.

Si debatem de motius també podríem comentar els de la gent que sí vota. No creguis que tothom que va a votar s’inclinen per una opció després de seriosos anàlisis. No sempre el vot és fruit d’una valoració d’axiomes profunds arribant a una conclusió i triant aquest o el de més enllà. Trobaríem en molts casos motius molt penosos. I no ho trobo ni bé ni malament sinó tot el contrari. Que cadascú faci el que li surti del pito.

Jo no insinuava que tu pensaves que hi havia uns millors o pitjors. T’he de dir que no et veig així ni molt menys. Pel que t’he llegit no se’t veu una persona elitista en cap aspecte, ans al contrari. Altra cosa és que em podia haver expressat amb més exactitud.

Mira, a la meva ciutat van els diumenges a l’estadi de futbol unes dos mil persones. 2.000 aproximadament sobre una població de més de 100.000. Això no vol dir que no hi hagi molta gent que ens encanta el futbol. Tots aquests seguim el futbol i el veiem per d’altres vies que no són anar al camp. Per què no es va al camp? Jo crec que perquè és insultant-me’n car si tens en compte que vas a veure futbol de Segona B. Suposo que hi haurà més motius però aquest és cabdal. Ficant segons quins preus fas fora a molta gent que no pot permetre-s’ho o que s’ho pot permetre però prefereix gastar-se’ls en coses que poden trobar més interessants que una Segona B a preu de mariscada.

I qui provoca majoritàriament els vots en blanc i l’abstenció? La gent que no vota o vota en blanc? En qualsevol elecció d’un 10 a 20% d’abstenció sempre hi és. (El 100% seria impossible perquè molts la poden palmar entre el dia que es fa el cens i el dia de la votació). Però quan ronda el 50% vol dir que els polítics professionals alguna cosa hi tenen a veure. I aquests són els que quan esmenten el tema donen excuses patilleres (tot i utilitzar un llenguatge molt elaborat) i de mal pagador.

O sigui, i és una teoria personal, que podem parlar de dues abstencions: la del 10-20% (en la qual si podria enquadrar-se part del que dius en el teu post) i la que va del 20% fins al 50%. Perquè jo crec recordar eleccions on la gent que s’havia mullat per una opció política arribava al 80%.

I afegir que tampoc és qüestió que un individu voti una llista si en aquell moment no n’hi ha cap que li faci el pes. Com no sortirà de la botiga havent-se comprat uns pantalons si aquell dia no n’hi ha cap que li escaigui.

En definitiva, no és culpa dels futboleros.

Cordialment,



Henry The VIII

dilluns, 26 de febrer, 2007

 
Blogger Henry The VIII said...

I com el primer comentari presta a confusió no tinc problema en retirar-lo.

Salutacions

dilluns, 26 de febrer, 2007

 
Blogger Pol G.G said...

Henry- Estic completament d´acord amb tot el que dius menys en una cosa i són els percentatges que dones.

Jo penso que l´abstenció militant (per dir-ho d´alguna manera) és la que agrupa el 10% de la gent i en canvi el gran gruix d´abstencionistes són els que passen de tot.

dilluns, 26 de febrer, 2007

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home