Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dimarts, de desembre 26, 2006

Multes per no retolar en català.

Tot llegint l´interessant web de Nació digital, em vaig trobar amb la notícia
que una botiga de Barcelona havia estat multada amb 600 euros per no tenir els rètols en català la qual cosa va indignar molt als senyors de el Mundo, la COPE, Libertaddigital... que ja han corregut a fer un escàndol d’aquest tema la qual cosa a mi m´han fet venir al cap algunes reflexions.

1) Aquest tema de multar a les botigues per no tenir els rètols en català, és un dels arguments preferits pels Espanyols per tractar els catalans de “quasi nazis” que no respecten la diferència, per tant, si es posen tan nerviosos, segurament voldrà dir que la mesura es bona.

2) La “caverna mediàtica” té una habilitat per dir mentides per minut que espanta. En aquest cas concret sempre obliden que la llei només obliga a retolar “en català” i no pas a retolar “només en català” amb la qual cosa les llibertats individuals estan plenament preservades.

3) La multa va ser imposada quan al govern de Catalunya només hi havia el PSC i ICV i pot ser un molt bon senyal en el sentit que aquests dos partits faran complir la llei de política lingüística al peu de la lletra, la qual cosa, s´havia posat en dubte per alguns sectors.

4) La multa es va produir per una denúncia d’òmnium cultural la qual cosa posa de manifest la bona feina que aquesta entitat fa en pro del català i del catalanisme. Que segueixin així durant molts més anys.

5) Tot i que en el seu moment va rebre força crítiques, sembla que el temps ha demostrat que la llei de política lingüística impulsada per CIU, pot ser de molta utilitat al nostre País. Llàstima que quan CIU manava, no posaven massa interès en fer-la complir en tots els temes relacionats amb les sancions a comerços.

6) Si es posessin totes les multes que pertocarien per no retolar en català o per no tenir les cartes en català, Catalunya seria el País més ric del món...

17 Comments:

Anonymous Anònim said...

Aviam, que jo sàpigue aquesta denúncia es va produïr perquè prèviament aquesta empresa havia sol·licitat la subvenció corresponent a les empreses que volen realitzar la seva retolació en Català, però que a la pràctica van embutxarcar-se per a altres finalitats.

En qualsevol altre cas, jo com a Català No Espanyol que em considero -que consti- em semblaria una aberració que es produeixi una discriminació lingüística com aquesta. Algú rebutjaria igualment alguna retolació en Anglès com les que ja existeixen? o en qualsevol altre idioma? o és que a alguns els està pujant al cap lo de la política lingüística i creuen que tot val contra espanya? Perquè no és el primer comentari en aquesta direcció que he sentit. Senyors, que estem en democràcia...

dilluns, 25 de desembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

La primera part del que expliques la desconeixia totalment... quins murris aquests...

De totes maneres, la llei de política linguística deixa ben clar que es pot multar a qualsevol establiment que no ofereixi els seus serveis en català (cartes, retolació...), la qual cosa no vol dir que també ho puguin fer a més a més en angles, castellà, xinés...

I per cert, si estem en democracia, la gràcia és complir les lleis i la llei diu ben clar que es pot multar a un establiment que margini el català. Per tant en aquest cas, només s´està complint la llei.

Pq si val saltar-nos la llei, a veure si ens deixen no enviar el proper estatut a Madrid i que ja valgui el que aprovi el nostre Parlament...

dilluns, 25 de desembre, 2006

 
Blogger Henry The VIII said...

El senyor David fa 2 posts ha dit brétols als qui critiquem ERC i que si no tot és blanc o és negre... I que tornarem a votar ERC dintre de 4 anys (?!)... Esteu obsessionats amb els vots (forma part del vostre problema).

Miri senyor David, si vull una cervesa la vull freda i que faci escuma. Si està calenta o esbravada em demano una altra cosa o em canvio de bar. No trio mai el mal menor ni m'agafo a un clau que crema.

No em crec els arguments de la decisió d'ERC. Me'ls heu exposat i em semblen més un pla del Baldrick de l'Escurçó Negre que raons de pes.

Cal més sinceritat. Que ens diguin per què de veritat i no passa res. Que aquells temps en que es muntava el concert per al concert i d'altres mambos era vendre fum i ja està.

Sr. David, el que diu pot quedar molt bé soltar-ho a la seu d'ERC, però quan estàs parlant amb gent independent és una altra història.

De tota manera és un plaer debatre amb vosaltres.

Bon Nadal i que tingueu una bona entrada d'any.

dimarts, 26 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

He de dir que jo mai he votat a ERC, sempre em debato entre IC i PSC, no m'agrada el nacionalisme i menys si és violent o intolerant però em considero català i m'agrada la cultura catalana. Ho sento però no puc odiar a Espanya per sistema ni per un acte reflexe. Si volem construir un esperit català ha de ser en clau positiva, no de negació a tot el que és castellà. Ho sento, es nota que tinc parents no-catalans?

Jo crec k l'opcióp d'ERC ha sigut la més valida i la veritat és que en Carod m'ha sorprès molt positivament. Només critico que molta gent havia identificat ERC amb independentisme d'allò més intransigent, de cremar banderes espanyoles i de no parlar castellà mai pq això simbolitza matar el català. I cap partit és aixi, només és cosa de 4 intransigents k utilitzen els mateixos metodes que el PP però al reves. A mi, personalment cada cop em costa més veure la diferencia.

D'altra banda, Enric VIII, deixant aparcades les diferencies polítiques k ens separen, he sentit molta afinitat amb tu. L'escurçó negre és la millor serie que ha passat per TV3 (empatada amb els Joves). Trobo que això ens agermana més que les disputes nacionals. Al cap i a la fi, tots volem el millor per Catalunya. Només tenim diferents maneres d'enfocar-ho.

Salut i República!

dimarts, 26 de desembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Henry The VIII- Entenc perfectament el que vols dir però com diu el David no tot és ni blanc ni negre.

ERC ha comés errors que jo he denunciat però tb s´ha de ser una mica flexible ja que és impossible que hi hagi un partit per cada català i per tant és impossible donar el teu vot amb una opció que representi el 100% el que penses.

Sobre les raons d´ERC per fer el tripartit 2, la veritat és que jo tampoc les veig massa clares (per complicades) però és innegable que CIU els i van oferir més poder i van preferir pactar amb el PSC suposo que amb l´esperança d´apropar el sobiranisme a un gruix més ampli de la població catalana.

David- Jo tb tinc familiars no catalanas i sóc independentista. Si algun dia som independets l´únic que canviarà és que serem de 2 paisos diferents.

Tampoc penso que el nacioanlisme català es basi en negar el que és Espanyol però hi ha camps on si no arraconem allò que és "espanyol", les coses "catalanes" no treuran el cap. Em ve al cap l´idea del cinema, si en volem més en català és impepinable que n´han de fer menys en castellà.

dimarts, 26 de desembre, 2006

 
Blogger Henry The VIII said...

Sr. David,

Crec que hi ha coses que estan en estadis diferents. Una cosa és ser sobiranista, catalanista o no i un altre tema és ser antiespanyol o una persona intolerant. Perquè una cosa és el posicionament polític i una altra cosa és si ets obert o tancat.

Vull dir que es pot caminar i mastegar xiclet alhora. O es pot caminar sense mastegar xiclet. O es pot mastegar xiclet i estar assegut. Són matèries diferents.

Sóc una ment podrida. La meva condició moral és una llepada a l'estació d'autobusos. És una veritat que forma part de mi i que abraço. I vaig trobar molt catxonda la frase de brétols.

A mi les diferències polítiques (no estem en una situació antitètica l'un de l'altre) no em separen de ningú. Com les coincidències no m'atansen.

La meva habitació ha estat, està i estarà oberta a qualsevol maciza independentment de la seva ideologia, procedència, etc.

I sí, Els Joves, l'Escurçó... són una genialitat.

Salutacions a tots

dimecres, 27 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Trobo que és molt divertit dir bretol a la gent eixelebrada... Bé, en general utilitzar paraules catalanes antigues.

A veure si ens entenem... Jo crec que l'opció ideal seria una III República Espanyola, federal i que agermanés els pobles, no que els enfrontés. De totes maneres, crec que l'independencia de Catalunya segurament serà el destí final.

No, no he begut. A vegades sembla que molta gent s'ofusca en aquest odi a tot lo castellà i no veu els avanços. D'acord, ens han retallat molt l'estatut i encara hi ha molt fatxa suelto per les Espanyes. De totes maneres no gaudim de tant sobiranisme desde 1714. N'hem de ser conscients. Som 7 milions de catalans, això és molta gent. Em patit agressions per totes bandes, la més ferotge, la de la dictadura franquista i sempre ens em sortit. Ara estem consolidats com a nacionalitat. El català està proteguit i blindat i no desapareixerà ni de conya. Tenim una tele que fomenta l'esperit nacional, molts diaris, la majoria de gent es considera més catalana que espanyola (fins i tot els fills dels inmigrants) i se'ns respecte i valora en termes generals.

Sóc historiador i a vegades peco d'això, de veure les coses a un termini mass gran però realment és una situació que els nostres pares o els nostres avis s'haurien mort d'enveja. I tot indica que a la llarga això aumentarà. No parlo de demà, es clar. Però potser demà passat si.

L'important és que la consciencia nacional està despertant i va a més. Tots ens sentim catalans. La pluja fina del sentiment nacional va calant i això ja no es pot reprimir. Quan el PP diu alguna cosa feixistoide, tots possem el crit al cel. I realment l'estat espanyol cada cop està més descentralitzat. Al parlament català les opcions nacionalistes o catalanistes (jo incloc el PSC i IC) són una amplia majoria, potser una mica difusa però que e svan perfilant.

Creieu que sóc massa idealista o que em deixo enredar? Doncs jo us asseguro que Catalunya serà independent en un futur a mig plaç. Només depen de que una majoria comode de catalans ho vulgui. El número creix lenta però inexorablement. Serem vells però un dia veurem una cosa semblant a Montenegro. Quan els habitants d'un poble vol anar per la seva banda, no hi ha cap força dins la democracia que ho pugui impedir.

La solució, creieu-me, no és el cami de l'odi, de fomentar un sentiment anti-espanyol o d'exclusió. D'altra banda la tàctica de CIU de fomentar un nacionalisme del segle XIX de barretina i sardanes ja ha esdevingut antiquat.

Estic convençut que a l'horitzó de Catalunya es troba la seva total independencia d'altres pobles. Però em de ser flexibles com una branca, que si no hi ha més remei es doblega amb el vent. Si ens enceguem (a l'estil basc) l'unic cami que ens espera és el trencament i la partició de la societat catalana.

dimecres, 27 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Venga, la hora de la terapia de grupo. Repite conmigo la palabra maldita: ES-PA-ÑA. ¿Cuesta eh?
No te preocupes, repite este ejercicio tres veces al día, y lo irás superando.
¡ ANIMO !

dijous, 28 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

David, celebro el teu optimisme però jo no jo veig així. El nostre no és el 'camí de l'odi', sinó de la protecció de la nostra cultura i del nostre país. Només amb unes eines d'autogovern completes, les pròpies d'un país normal (no d'una regió), ens en sortirem. Si som regió ens anirem diluint, perquè tota la maquinària de l'estat està dissenyada per combatre'ns, per tolerar-nos com a mal menor, i per empetitir-nos sempre que es pugui. L'episodi de l'estatut ha estat l'enèssima lliçó al respecte, i ni tan sols així reaccionem...

Si ets historiador sabràs que les llengües neixen i poden ben bé morir si no es desenvolupen en condicions idònies (protecció i foment = estat propi; el portugués és saludable; el gallec, no; Portugal té estat propi, i Galícia, no). Sembla mentida que s'hagi de remarcar una cosa tan elemental: no cal mirar gaire lluny, David; parlar de la desaparició del català no és fer ficció, sinó constatar una realitat d'aquests moments! El català està semidesaparegut a Catalunya Nord, s'està marginant al País Valencià, està perdent terreny a Barcelona... Com pots dir que "està protegit i blindat"? Però tu on vius...?

No crec que una república espanyola perquè no crec en res que sigui espanyol i que vinculi a Catalunya. Només crec en un futur català si és Catalunya qui el decideix, no Madrid. Vull una Catalunya catalana i europea, i en aquest esquema, Madrid no hi pinta res més enllà de ser la capital d'un país veí amb el qual hauríem de tenir relacions el més amistoses possibles. Mai d''odi', com dius tu, sinó de veinatge: de tu a tu, no de superior a inferior, com passa ara.

dijous, 28 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Per cert, haig de dir que trobo convenient que es multi a qui, insistentment, no compleixi la llei en matèria lingüística. Les multes s'han de posar amb compte, en casos molt flagrants, en aquells on s'hagi burlat manifestament, amb reiteració, ignorant els avisos, el marc legal vigent. No queda altre remei: tenim una llengua vulnerable que cal protegir sense complexos si no volem seguir el camí de Perpinyà, Alacant o València.

dijous, 28 de desembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

No estic molt inspirat per escriure, només un comentari sobre "la espanya federal".

La idea està bé però oblidem una cosa, quants Espanyols no catalans volen que Espanya sigui una república federal ? 4 gats que es tradueixen en 3 escons de 350 de IU al parlament Espanyol.

En canvi l´independentisme en té 21 de 135 al parlament català, per tant esstà clar que és més fàcil d´aconseguir.

dijous, 28 de desembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

QUÈ ES AIXÒ DE MULTAR ALS COMERÇOS QUE RETOLEN EN CASTELLÀ????? DONCS ÉS UNA VARIANT DEL FEIXISME MAL ENTÈS. CATALUNYA ÉS I SEGUIRÀ SENT UNA PART D'ESPANYA, I AQUESTA "NOVA LLEI" ÉS UNA VERGONYA PER CATALUNYA I PER ELS PELÍTICS CATALANS.
QUE ES DONGUIN COMPTE D'UNA VEGADA QUE NO ES POT ANAR CONTRA LA LLIBERTAT D'ESCOLLIR UN IDIOMA, JA QUE AQUÍ, A CAT. HI HAN DOS D'OFICIALS: EL CASTELLÀ I EL CATALÀ. I PROU DE PLANTEJAMENTS ABSURDS I INCOHERENTS SI US PLAU!.

PROU DE SEPARATISMES I DISCURSOS VIOLENTS, QUE S'ACOSTEN AL PRO-TERRORISME.

VOSALTRES, TOTS, ELS QUE DEFENSEU LA INDEPENDÈNCIA PER VIES VIOLENTES I NO DEMOCRÀTIQUES SOU UNS TERRORISTES I FEIXISTES.
I NO EM CATALOGUEU DE FATXA IMBÈCILS, QUE ÉS LA VOSTRA PARAULE PREFERIDA PER CATALOGAR A UN CATALÀ QUE ES SENT MÉS ESPANYOL QUE CATALÀ.

FILLS DE PUTA, VISCA ESPANYA, VISCA ZAPATERO, VISCA LA DEMOCRÀCIA D'ESPANYA OTORGADA PEL NOSTRE REI, JOAN CARLES I I VISCA EL POBLE ESPANYOL.

I SEGUIU SOMNIANT PER UN SOMNI IMPOSSIBLE, UTÒPICS DE MERDA.

dimecres, 17 de gener, 2007

 
Anonymous Anònim said...

AHI FÁLACHE BEN, VIVA ESPAÑA e que viva a resta do estado español¡¡

dimarts, 13 de març, 2007

 
Anonymous Anònim said...

ASI SE HABLA, AHORA QUE NOS CATALOGUEN DE FACHAS POR QUERER A NUESTRO PAIS Y A SUS GENTES.

dimarts, 13 de març, 2007

 
Anonymous Anònim said...

INCLUIDO LOS INDEPENDENTISTAS QUE SON TAN ESPAÑOLES COMO YO¡

dimarts, 13 de març, 2007

 
Anonymous Anònim said...

És evident que cal denunciar a tots els establiments que no usin (com a mínim) el català en la seva informació per al públic, i multar-los si no ho corregeixen. És dins el territori català que cal garantir la oficialitat de la nostra cultura. Totes les demés cultures estàn permeses, però no poden ser oficials. Això és clar com l'aigua.

diumenge, 27 de maig, 2007

 
Anonymous Anònim said...

benvolguts tots,

en primer lloc vull asenyalar que ni les llengues ni les cultures no tenen drets. Per tant em sembla una aberracio cohartar les llibertats individuals en ares de la defensa d'aquestes. L'intervencionisme sobre la rotulacio de cartells em sembla igualment detestable ... si al propietari de la botiga l'interessa ja rotulara en l'idioma del public a qui volgui dirigir-se.
Sius plau el discurs victimista que destileu es fastigos ... sobretot pq feu servir agressions sobre les que heu sentit parlar per justificar d'altres agressions. Per la meva banda i com Al Qaeda jo demano la reinstauracio de Al Andalus.

dijous, 31 de maig, 2007

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home