Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dimecres, de juliol 29, 2009

Esquerra

El Dragon Khan català ha reservat a Esquerra els millors vagons durant els últims anys. Arrapats a la barana de seguretat, tots aquells que no han acabat víctimes dels cops de colze o saltant pels aires en una d’aquestes giragonses impossibles, ara enfilen amb incertesa l’últim tram d’una dècada que els republicans van encetar més il·lusionats que ningú i que acabaran… vés a saber com acabaran.

Ara ja coneixen, Puigcercós i companyia, el pa que s’hi dóna en una arena política on l’independentisme se situa entre la paret d’una realitat social de majories submises i l’espasa d’unes minories d’inconformisme compulsiu. Com fer-hi front?La recepta de l’èxit de tot partit polític (gentilesa de precuinats Ribera) té com a ingredients un 20% de gestió, un 20% d’ideologia, un 20% d’atzar i un 40% de capacitat de manipular de l’electorat.

Primer ingredient: les expectatives de gestió sempre rendeixen electoralment més que no pas el seu exercici, que desgasta. Asseguts a la bancada de l’oposició, els hereus de Macià continuarien sent els ídols de la ceba.

La ideologia: el drama d’aquesta formació no és pas, com li retreuen, que hagi renunciat als principis. És tot el contrari: ven un projecte massa ambiciós per a una base social tan minsa.
Hi ha tan pocs independentistes a Catalunya que un programa d’aquestes característiques no només costa de prendre sinó que, a mitjà termini, acaba frustrant aquells que hi dipositen la seva confiança pensant-se que obtenir l’estat propi és bufar i fer ampolles, dit i fet.

La manipulació: sense suport en les altes esferes econòmiques i mediàtiques, o amb aquestes agressivament a la contra, hi ha ben poc camí per recórrer.Encomanar-se a l’atzar? Una temeritat. I jugar-se-la, com ha fet ERC perquè no podia fer-ho de cap altra manera, acaba generat desercions, barrets al foc i alguns atacs mesquins que convé desemmascarar:

El primer és el del gust per la poltrona. Deu ser una mania meva, però quan vaig a votar ho faig amb l’esperança que el partit que escullo, sigui quin sigui, obtingui el poder o s’hi acosti al màxim. D’aquells polítics que prioritzen la puresa ideològica a embrutar-se les mans encara no n’he descobert la utilitat. D’aquells polítics que denuncien el gust per la poltrona dels altres, encara no n’he conegut cap que no ho digui perquè en realitat la poltrona la vol per a ell.

Malgrat tot, cal mantenir-se al poder a qualsevol preu? No cal. Però primer cal valorar si, mentre la base social de l’independentisme no s’eixampli, es pot deixar tot en mans del PSC. O de CiU. O, pitjor encara, de tots dos junts. Suïcida.

Peix al cove: i tant, que ERC està actuant amb l’estratègia que va criticar a l’etern govern convergent. Amb una diferència clau: ERC negocia amb la força de 21 diputats. CiU ho va fer fins amb una setantena. Si Puigcercós arribés amb 70 diputats on va arribar Pujol, l’empaitarien pels carrers a cops d’escombra. A Pujol, curiosament, encara avui li riem les gràcies amb veneració.

Esquerra té avui un greu conflicte de sintonia amb l’electorat. És el seu problema, és clar. El problema de tots és que ERC, en certa manera, és un mirall de la identitat nacional. Un mirall trencat?

Carles Ribera al Presència (suplement del Punt)

6 Comments:

Blogger Babunski said...

Molt bona l'última reflexió

dissabte, 01 d’agost, 2009

 
Anonymous Anònim said...

Pues yo no estoy nada de acuerdo que afirmen que Cataluña no es España. Yo sí os considero españoles. Os guste o no fuisteis, sóis y seréis pertenecientes al Estado español. La pluralidad es grandiosa, y eso lo conforman los diveros pueblos que integran Espanya. Seguirán diciendo NO, NO, y NO, pero la escisión es imposible. Me gusta Cataluña, me gusta España PLURAL. Saludos.

diumenge, 09 d’agost, 2009

 
Anonymous Anònim said...

Molt be la teva reflexio, valdria la pena que ho pogues llegir mes gent.

diumenge, 23 d’agost, 2009

 
Blogger esteve said...

Benvolgut Anònim , el teu raonament no s'aguanta per enlloc. Nomes canviant quatre paraules, queda desmantellat el teu argument :
Pues yo NO estoy nada de acuerdo que afirmen que Cataluña es España. Yo NO os considero españoles. Os guste o no NUNCA fuisteis, sóis ni seréis pertenecientes al Estado español. La SINGULARIDAD es grandiosa, y eso NO lo conforman los diveros pueblos que NO integran Espanya. Seguirán diciendo SI, SI y SI, pero la UNIÓN es imposible. Me gusta Cataluña, pero me gusta mas la España singular una y grande. Saludos.

Ja veus si n'es de fàcil ....

diumenge, 23 d’agost, 2009

 
Anonymous Anònim said...

Ja, verjetno zato je

dimecres, 18 de novembre, 2009

 
Anonymous Anònim said...

Cataluña es España, si decis que sois un pais es porque sois atrasados mentales, yo soy de la comunidad valenciana y no queremos independizarnos asique no nos llameis paissos catalans porque ni cataluña ni baleares ni valencia son un pais, son comunidades de España y punto, bona nit,Saludos.

dimarts, 22 de desembre, 2009

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home