Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

diumenge, de març 19, 2006

Les opcions al referèndum.


Encara no se sap amb seguretat si el referèndum de l’estatut és celebrarà abans o desprès de l’estiu però el que si que es comença a veure amb claredat, és que els independentistes arribarem dividits a una cita tan important com serà aquesta consulta popular.

Pel que estic podent constatar, menys el SI, totes les altres opcions possibles tenen adeptes dins els independentistes la qual cosa està molt bé perquè demostra una riquesa de matisos importants però a l’hora és un fet negatiu perquè resta força al discurs independentista.

Per tant, m’he decidit a fer una petita “guia” on intentaré explicar els pros i els contres de cada opció amb la intenció que després de reflexionar sobre el tema, els independentistes votem tots units la mateixa opció.

NO- El rebuig més clar i contundent al text que ens arribarà i que per a molts és inacceptable, per tant seria una bona opció pels més disconformes amb les retallades. Com a punts negatius que veig a votar no, hi ha que la visibilitat del vot “independentista” que pot quedar diluïda pel fet que el PP també faci campanya pel NO i que un triomf d’aquesta opció ens deixaria amb el text del 1979.

ABSTENCIÓ- Podria ser una bona opció per a aquells independentistes que “passen” d’estatuts tutelats per Espanya i que per tant no tenen cap interès en aquest procés. Com a punt negatiu hi ha el fet que l’abstenció amb tota seguretat serà molt alta i que per tant serà molt complicat discernir quin percentatge d’aquesta gent no va a votar per desídia o perquè no se sent representat pel procés que ens segueix lligant a Espanya.

BLANC- És una bona solució per diferenciar el vot independentista del No que promulgarà el PP. A l’hora també serveix, en el cas que els vots negatius i blancs superin als positius, per paralitzar el procés de reforma estatutària. Aquest darrer fet té una doble basant tant positiva com negativa depenent de qui la miri ja que es pot preferir que tot i demostrar el descontent particular amb el nou estatut, el text acabi essent aprovat o tot el contrari i es vulgui que el procés hagi de començar de nou. Un altre factor que trobo positiu en aquesta opció, és que al no ser de oposició frontal al text, pot recollir adhesions de votants de partits que faran campanya pel SI però insatisfets amb el que han aprovat a Madrid.

NUL- La opció més “agressiva” i la menys habitual de votar en un referèndum però tot i així té punts positius al ser una opció original i que pot engrescar a la gent més jove i identificada amb el discurs independentista. També té a favor, el fet que com que és una opció que històricament recull molt pocs vots, serà senzill visualitzar fins a quin punt aquesta opció ha tingut seguiment entre la població. En contra, veig el fet que aquesta opció encara que tragués majoria absoluta de vots no frenaria l’aprovació del nou estatut i que serà complicat engrescar els indiferents o dubtosos a que votin NUL.

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

Em sembla que em començo a decantar pel NUL:

http://www.votaindependencia.org/

Salut i Peles

dilluns, 20 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Al meu parer, els nacionalistes-sobiranistes-independentistes catalans en el referèndum hem de valorar per damunt de tot que s'ha de tombar el sí a l'estatutet, no només perquè recomenci tot el procés, sinó també per afeblir el sistema polític sorgit de la "transició espanyola".

És necessari que, almenys nosaltres, no ens abstinguem ni votem nul, perquè ambdues opcions beneficien el sí. Crec que hem de votar units o bé pel no o bé pel vot en blanc, per tal com treuen força al sí.

Des dels més joves fins els més grans, votem tots per tombar el sí i, alhora, per tombar el sistema espanyol a Catalunya a les properes eleccions.

Visca Catalunya lliure!!!!

dilluns, 20 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Afegiu-hi un paperet amb el NO, el meu, tal com ho veig ara. Però encara poden passar moltes coses. Per exemple que no hi hagi referèndum. Els nacionalistes - sobiranistes - independentistes el que heuríem de fer és campanya ara perquè els qui poden fer-ho retirin l'estatutet del Parlament espanyol.

http://laferraduraverda.blocat.com

dilluns, 20 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Si els vots nuls superessin la suma dels SI+NO+BLANC o sols superes els NOs l’impacte polític seria tan gran, que haurien de refer l’estatut. Ja no dic, que el somni d’uns resultats de mes d’un 50 % de vots nuls l’única sortida valida només seria la independència

dilluns, 20 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Jo encara no sé el que faré (no, abstenció, en blanc o vot nul), però en principi crec que sóc partidari d'apuntar-me a l'opció crítica que tingui més possibilitats de fer-se notar, és a dir, la que tingui més suport social, si pot ser, amb algun partit al darrere.

Dubto si té sentit fer un vot nul amb una frase tipus 'vull la independència', perquè no és aquest el propòsit del referèndum, i pot donar la impressió que estem decebuts amb el text estatutari simplement perquè som independentistes, quan, en realitat, estem decebuts (jo al menys) perquè el text rebaixa totalment allò que es va aprovar el 30 de setembre.

D'altra banda, si aquesta opció del vot nul és minoritària, no contribuirà a normalitzar i visualitzar l'independentisme, sinó que en donarà una imatge marginal, gairebé antisistema. No sé si m'agrada.

dilluns, 20 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Aquest Estarlux és una merda i una hipoteca inacceptable, per tant, NO.
Ni vots nuls, ni abstencions, ni hòsties, NO.

President Melabufa
Cap de la tribu dels Kamakus

http://presidentmelabufa.blogspot.com

dimarts, 21 de març, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Em sembla que queda prou clar que "tans caps tans barrets" en aquest tema de referendum.

Jo estaria per una solució que servís per intentar que l´estatut no anés endavant ( NO-BLANC) però em sembla que no serà pas la opció triada per ERC.

dimecres, 22 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

best regards, nice info »

dissabte, 03 de març, 2007

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home