Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dissabte, de novembre 04, 2006

Un estatut a canvi de 2 escons

CIU va vendre la il·lusió col·lectiva de l´estatut del 30 de setembre (i de retruc el futur de Catalunya) amb diversos objectius que jo crec que es podrien resumir en :

- Trencar el tripartit amb, el que això suposa de mala imatge, amb la intenció de pescar vots entre les formacions els integrants del govern.

- Sabent que per ERC seria inacceptable el pacte ZP-Mas, es volia presentar aquesta formació com immadura i que no volia acceptar un millor marc d’autogovern per Catalunya i així recuperar els quasi 10 dipuats que ERC havia "robat" a CIU l´any 2003.

- Fer fora al Maragall com a candidat a la presidència amb la seguretat que fos quin fos el seu substitut seria menys popular i tindria menys possibilitats de victòria que el President.

Ara fa un parell de dies es va escriure el penúltim episodi de tota aquesta història i va ser el poble de Catalunya qui va premiar totes aquestes estratègies de CIU amb una pujada històrica i espectacular de 2 diputats que va prendre a ERC i no hem d´oblidar que els republicans venien d´una pujada de 11 diputats amb el que això significa de poca fidelització del vot.

Per tant a posteriori s´observa i es pot concloure que :

- Catalunya va perdre una oportunitat històrica de tenir un estatut que canvies per complert les regles del joc i deixés per fi a Catalunya en una relació d´igualtat amb Espanya en molts aspectes.

- CIU es pot quedar tranquil·lament a la oposició durant 4 anys (si hi ha tripartit 2) ja que el mapa electoral ha quedat quasi idèntic i per tant, la seva negociació a la baixa amb el ZP, no li haurà servit de res a ells com a partit i per contra haurà fet molt de mal a una generació de catalans i catalanes.

- Potser però, encara ens falta per veure un últim episodi del pacte “real” entre el Mas i el ZP (jo aposto per aquesta opció) i ens trobem amb un Montilla que voti al Mas o s’abstingui a la investidura i així s’escrigui el final d’una de les històries més tristes d´aquest País ja que van passar per davant els interessos de partit als de País i el més trist de tot, és que la jugada partidista va sortir de pena.

10 Comments:

Blogger RUFUS said...

Estic d’acord amb tot menys en els últims 2 punts.

CyU no pot esperar tranquil•lament 4 anys a l’oposició, és una federació que s’ha fet a base de tenir molt de poder durant 23 anys. Això son molts càrrecs i molta influencia amb els empresaris de pela llarga. Han pogut aguantar 3 anys sense res (només l’alcaldia de Tarragona i les diputacions) però sempre pensant que tornarien a recuperar les poltrones a les properes eleccions. Ara han vist que segurament no serà així i els propers 4 anys seran molt durs. A sobre tampoc està gens clar que després puguin tornar. A l’oposició 4 anys com a mínim.
No sé, si deixaran al Madi que segueixi amb la estratègia de “fer amics”.

I l’últim punt. Potser sí que el pacte ZP-Mas tenia contrapartides amb el govern de la generalitat però després dels resultats on tot s’ha quedat exactament igual (la mateixa aritmètica parlamentaria) però amb una gran ensorrada dels socialistes pot fer que tot sens hagi anat a norris.
A part que el PSC tampoc vol suïcidar-se políticament en una coalició contranatural on ells serien el soci menor.

Salut

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Quan deia tranquil.lament, em volia referir a que els resultats electorals els poden enviar perfectament a la oposició. No em referia a que seria una estada tranquila ja que coincideixo amb tu que CIU tindria molts números de fotre un pet.

El sector sobiranista (Felip Puig), si ornen a xupar oposició, segur que esmolen les navalles per fer fora a un Mas que pot guanyar eleccions però que no aconsegueix que ningú vulgui pactar amb ells (a l´estil PP a Galicia, Balears, P.V ...).

I sobre els suicidis de la sociovergència no ho veig clar.
Em sembla que el PSOE perdria molt més si el PSC torna a fer un govern amb ERC de cara a les generals que no pas el que perdria el PSC entarnt a un govern ( o donant suports puntuals) a CIU.

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Per cert Rufus... el teu bloc cada dia que passa és més i més sideral :-)))

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Jo crec que està clar qui dictaminarà el govern de catalunya.A madrid les rodes ja han començat a girar i el govern que es pacti aqui serà el que millor els hi vagi als espanyols.
ERC no pot estar al govern a Catalunya, això el ZP ho te clarissim pq son com una pedra a la sabata.però tampoc no es pot arriscar a deixar el seu candidat Montilla com a conseller en Cap i deixar al carod com a cap de l'oposició pq d'aqui 4 anys ERC podria treure resultats històrics.Per tant una sociovergencia pactada tampoc seria la solucio.Quina és? un govern de Mas en minoria amb acords puntuals amb els PSC.D'aquesta manera matan dos ocelles d'un tret.Treure ERC del govern i de l'oposició.

Si això és aixi ens esperen temps molt durs a més tenint en compte que ara sentirem el castellà al nostre parlament.

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Basileia- Jo subscric al 100% la teva teoria, a veure com acaba tot pq de moment està l´escenari molt i molt obert.

I sobre ciutadans, millor tenir l´enemic a casa i veura´l cada dia a la TV ja que així molta gent obrirà els ells i veurà que ser Espanyols és més un mal de cap que una altre cosa.

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

a catalunya Ràdio han dit que en poques hores anunciaran un tripartit.Jo no m'ho crec.

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

el tripartit ja és un fet.Deixeu-vos de especul.lacions i teories sense sentit.

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Si, sembla que el tripartit ja està tancat.

Ara la pregunta que em ronda al cap és :

Pq collons va acceptar el Mas les retallades de l´estatut? A canvi de que?

I la resposta que trobo : El ZP és un maquiavel,en potencia que sota l´aparença de bamby enganya a qui vol i quan vol per interessos personals. Quin mamon de tio...

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Doncs tu mateix tens la resposta, Marc: Zapatero TAMBÉ va enganyar Artur Mas...

Potser les regles eren que Mas governaria si la distància amb Montilla era encara més gran, superior a la suma del bipartit PSC+ICV (CiU té 48; PSC+ICV té 49, pels pèls!)

Però sembla que això del Tripartit II està fet.

I sembla que no hi haurà Conseller Primer, sinó 2 vicepresidents, un dels quals serà Carod... I l'altre?

diumenge, 05 de novembre, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Simplement per afany de protagonisme, res més, tant sols per qüestió d'imatge

diumenge, 05 de novembre, 2006

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home