La frustració pot augmentar
En aquests moments la frustració de molts catalans per les retallades que ha sofert l’estatut és molt elevada, i no estic parlant dels votants d´ERC (clarament contraris a les retallades) sinó a un gran gruix de població que tot i que puguin acabar votant que Si al referèndum (com a mal menor), estan molt descontents amb tot el procés que s’ha realitzat després de 30 de setembre.
Tinc la impressió que aquesta frustració, enlloc d’anar de baixa té tots els números de no parar de créixer en els propers mesos i sobretot penso que i haurà dos pols que seran fonts de desil·lusió per molts Catalans.
Per una banda tenim Euskadi, hi ha una sensació generalitzada que la treva d´ETA donarà ales a les aspiracions sobiranistes d´Euskadi i que el seu sostre d’autogovern arribarà a unes cotes inimaginables per Catalunya.
De moment, ja han aconseguit que el ministre Bono no es posi pel mig en tot el procés basc, mentre que els catalans si que el varem tenir que suportar durant tot el procés estatutari donant ales als postulats del PP i acovardint als poquets sectors més federalistes del PSOE. Aquesta només és una prova que mentre a Euskadi els i posen i els i posaran una catifa vermella, a Catalunya ens van posar un camí ple d’espines.
Per altre banda, em sembla que de tan “net com una patena” com ha quedat l’estatut en breu temps veurem que moltes altres comunitats autònomes es faran seves les reivindicacions i el que ha aconseguit Catalunya i tornarem al “café para todos” que tan mal ha fet a les aspiracions nacionals de Catalunya.
I que consti que a mi m’és indiferent el que facin la resta de comunitats però no em sembla ni just ni adequat a la voluntat de la ciutadania de les diferents comunitats, que Aragó (per posar un exemple) i Catalunya tinguin les mateixes competències ja que només cal fer un cop d’ull als seus respectius parlaments autonòmics per veure que la gent d’un indret i de l’altre, no volen el mateix.
Per tant, el que per ara només és un dolç “amarg” per molta part de la ciutadania catalana, en poc temps es pot tornar en un caramel totalment immenjable i caducat.
4 Comments:
Realment, si el PSOE pensava que amb l'estatut tancaria la carpeta 'Reivindicaciones catalanas' per una llarga temporada, estava una mica equivocat. Tal com han anat les coses, l'efecte és fins i tot pitjor que si no s'hagués fet mai cap nou estatut: amb les retallades de Madrid s'ha fet encara més evident que abans que Catalunya vol una cosa i Espanya li diu 'no'.
És a dir, que tota aquesta comèdia pot haver provocat més cabreig, més frustració, més consciència de la relació de submissió de Catalunya amb Espanya i, en conseqüència, més independentisme. Tothom (tothom) ha pogut veure què ha passat amb el text del 30-S, com ens l'han retallat; tothom ha sentit l'Ibarra i el Guerra dient que Catalunya no se n'ha sortit amb la seva.
Ara, la gran incògnita és ERC. Aquests darrers dies m'esta semblant que s'estan allunyant de la hipòtesi del 'sí crític' i que el 'no' pren força, però no sé si aguantaran la pressió.
Què passaria si ERC demana finalment el 'no'?
- Eleccions anticipades a la tardor. Tripartit trencat... potser temporalment (si els 3 partits tornessin a sumar més escons que CiU podrien reeditar el tripartit... si el PSOE ho permet, és clar).
- Si no fos així, CiU podria tornar a la Generalitat amb suports puntuals del PSC via Ferraz. Aquest escenari apartaria ERC del poder, però li donaria molta força moral.
- El sobiranisme es rearmaria: hi hauria molta gent dient 'no' a l'estatut davant la complaença acomodada de CiU i el PSC (i el satèl·lit IC-V, que ja veuríem quin paper fa a l'oposició), i ningú no els faria callar. Seria una bona ocasió per jugar a fons la carta independentista; veure d'una vegada quants som, si podem estendre el nostre missatge a la part de la ciutadania més sensible a l'abús perpetrat a Madrid amb l'estatut.
Tot això té, és clar, molts riscos. L'espai mediàtic d'ERC i de l'independentisme és molt petit; tindríem les grans maquinàries periodístiques en contra, i res no ens assegura que, després de tot, ens adonem que tot això de l'independentisme és minoritari a Catalunya. És fotut, però potser l'alternativa (25 anys més d'estatutet fet a mida d'Alfonso Guerra) és encara pitjor.
dilluns, 10 d’abril, 2006
Tu mateix ho dius al final, l´espai mediatic de l´independentisme i d´ERC és molt reduit i penso sincerament que la millor manera de que creixi és que un partit independentista estigui al poder.
Ja sabem com van les coses, si manes et surten amics per totes bandes i aquesta és la millor manera que empresaris, periodistes,"intel.lectuals", professors universitaris... es sumin al carro.
Per està clar que si no hi ha més remei es va a la oposició i llestos, des de allà si pot fer molta feina.
Només una cosa que dius i que no veig massa clara, no crec que el PSC doni un xec en blanc per manar a CIU mentres ells estan a la oposició, seria un suicidi i per molt poder que tingui el PSOE sobre el PSC per aquí em sembla que no "tragaran".
dilluns, 10 d’abril, 2006
Salut Marc.
Llegeixo tot sovint el teu blog. I m'agrada. He intentat trobar la manera de posar-me en contacte directe amb tu però no ho he sabut fer, per això t'escric aqui. Et vull dir que és important que et miris les "i" i els "hi" (potser és cosa dels correctors, i no n'hi ha cap de perfecte per aquestes coses, crec) No és la meva intenció ofendre, al contrari, et felicito per la teva feina. Em semblarà perfecte que eliminis aquest missatge així que l'hagis llegit.
Salut i llibertat,
Ernest.
dimarts, 11 d’abril, 2006
Cap problema Ernest, totes les correccions son benvingudes, ja m´ho miraré això que m´has comentat.
Ahhh per cert, qualsevol comentari que em vulguis fer, em pots enviar un mail a blogcatalunya@hotmail.com
Mercy
dimarts, 11 d’abril, 2006
Publica un comentari a l'entrada
<< Home