Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dijous, de març 02, 2006

El SÍ crític


Avui el líder del grup parlamentari de ERC a Madrid Joan Puigcercós ha dit que el seu partit està meditant molt seriosament la possibilitat de votar que NO a l’estatut al Congrés de Madrid i en canvi, demanar el sí crític quan es celebri el referèndum per ratificar l´estatutet.

Son tants els motius que em porten a criticar aquesta postura que els exposaré punt per punt per no deixar-me cap idea al tinter i no fer un text massa llarg que ningú es llegeixi.

- La il·lògica de votar NO i poc després fer campanya pel sí és tan gran que per molt que s’intenti explicar, la gent mai l’entendrà i la societat catalana pot passar a considerar ERC com un partit de festa major que vota coses diferents a preguntes iguals

- Tenir por al PP de Catalunya és donar-li molta més importància de la que tenen.
Perquè ha de tenir por ERC de votar el mateix que el PP i no a l’inrevés ? Haurien de ser els populars qui es replantegessin canviar el sentit del seu vot al referèndum per por a que fos ERC qui capitalitzi la immensa majoria de vot contrari a l’estatut (tal i com passarà) .

- Defensar el SÍ CRÍTIC en un referèndum on només es podrà votar SÍ, NO, ABSTENCIÓ, BLANC O NUL no té ni cap lògica ni cap fonament intel·lectual. Com deia aquell “les paraules se les enduu el vent” i l´únic que realment té valor és el vot que al final es diposita a la urna, per tant el SI crític és exactament igual que el SÍ que per exemple pot promulgar el PSC. A més, no va criticar tan ERC i jo mateix la postura de CIU al referèndum de la constitució Europea??

- No fa massa, molts milers de Catalans varem sortir al carrer per demanar que fos el poble de Catalunya que decidís el seu futur i ha quedat ben clar que l’estatut que es portarà perquè el votin tots els ciutadans no és el que va sortir del parlament, per tant no serveix anar a la mani si a l’hora de votar es diu que SÍ a les retallades i per tant es pren la sobirania al poble català.

- Pel que s’ha sabut, les bases d´ERC estan molt per la labor de dir que NO a l’estatut i no penso que donar-los l’esquena en un tema tan important pugui augurar res de bo. A més tot i que ara estan tranquil.letes no em d’oblidar que quan si posen les bases d´ERC poden crear moltíssim problemes a la cúpula de torn.

- La por a trencar el tripartit no pot ser una excusa per hipotecar el País durant una generació, a més no trencar el tripartit tampoc no assegura de cap manera que la sociovergència no es faci realitat a la següent legislatura.

- Un dels pilars en que els líders d´ERC bases el seu SÍ crític és que no volen perdre la centralitat política que han aconseguit. La idea és bona però si s’obsessionen massa amb aquest aspecte els i passarà el mateix que li va passar a CIU a les últimes eleccions quan va intentar competir a veure qui era més nacionalista amb ERC. La gent per moderació i centrisme, preferirà a ben segur CIU (l’original) que no pas ERC (la fotocopia).

- I per últim cal invocar uns sentiments més "primaris" que invaliden al meu entendre la possibilitat de fer campanya pel SÍ. Aquest Estatut és una humiliació per a tot aquell que es fa dir independentista. Es un fre al nostre desenvolupament com a País i el greu problema és que a Madrid no ens tornaran a escoltar fins d’aquí molts i molts anys. És ara o mai i la gent de ERC ho saben, que no s’equivoquin pel be de tots.

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

He quedat bocabadada davant de la claredat expositiva dels teus arguments. Si et tingué al davant et faria una reverència (O potser un petonàs, això depèn de la barba que portis...)
Tens tota la raó: un sí crític és una de tantes estratègies de confusió que no condueixen a res. Menys polítiques elitistes i més escoltar el desig dels qui voten i es manifesten amb postures clares!

dijous, 02 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Estic d'acord amb tot el que dius, Marc.

És com si ara ERC estigués mirant de fer el mateix que ha fet CiU aquests darrers mesos: no, no, no, no... i a l'últim moment, sí.

Però s'equivoquen amb una cosa: el votant d'ERC no és com el votant de CiU. Qui vota ERC no ho fa per fer prestidigitació política i acabar baixant-se els pantalons el darrer moment. El seguidor d'ERC vol coherència i dignitat. Per tant, buscar desesperadament aquesta 'centralitat' no és una bona idea: no captarà nous votants (preferiran, com dius, l'original a la còpia) i perdrà gent a les bases, al gruix d'aquesta piràmide de la qual sempre parla Carod.

Jo crec que encara no tenen decidit el que faran al referèndum, i simplement estan tamptejant el terreny per veure les reaccions. Avui mateix, Carod ha dit que si el text no millora no podran defensar-lo "ni al Congrés ni en un referèndum". Segur que a ERC, a la militància i al mateix aparell del partit, que no s'empassarà un sí així com així.

dijous, 02 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Estic segur que es tracta d'un globus sonda. No és gens lògic allà dir no i aquí dir sí. ERC sempre ha criticat aquesta postura que altres han utilitzat amb freqüència.

dijous, 02 de març, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Pastora vaig recent afeitat, les époques hippys han passta a la història... o no... :-))))

Bé, veig que la gent de "l´orbita" d´ERC no s´enpassaria aquesta finta del sí crític.

Això es positiu pq estic convençut que aquest run-run arriba als que tallen el bacallà i així segur que s´ho pensen més de dues i més de tres vegades abans de llençar-se a la piscina.

divendres, 03 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

No hi haurà cap sí d'ERC. Podeu estar ben tranquils. Allargant el dubte fa que la germandat de les llenties (CiU, PSC i ICV) es posin cada dia que passa més nerviosos. Calma. Ja vindrà el dia que haurem de trencar l'ou. I aleshores haurem de córrer tots contra l'establishment político-periodístic del país.

Salut

divendres, 03 de març, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Jo tb tenia clar que ERC acabaria dient que NO, però les últimes declaracions de Puigcercós i companyia m´han fet dubtar i molt de la posició final que pendran.

dissabte, 04 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Es increible q no entengueu ERC en el tema de l'estatut. Jo tinc ben clar q votara no a Madrid i si al referendum. Es el q jo faria. De fet es la unica cosa q podem fer. Si de moment la unica cosa q podem obtenir es aquesta merda d'estatut sempre es millor aixo q res. No es logic quedar-se amb menys autogovern si en podem tenir mes. Cal dir q no i de moment agafar el q podem.

diumenge, 26 de març, 2006

 
Anonymous Anònim said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
»

dilluns, 25 de desembre, 2006

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home