Sense la independència, no hi ha possibilitats de crear a Catalunya una política justa, honesta i regenerada. ANTONI GAUDÍ

dilluns, de febrer 06, 2006

Fira de Frankfurt, que no ens prenguin el pel

S’acosta la fira literària més important de tot el món i la cultura Catalana ha estat escollida com a convidada en aquesta edició. Aquest és un fet molt i molt rellevant perquè la promoció de totes les obres que van a Frankfurt és altíssima i no es tracte d’anar perdent oportunitats com aquestes i menys tractant-se de nosaltres, un poble sense Estat on el reconeixement internacional és doblement complicat.

Sembla però, que alguns partits polítics catalans, no veuen massa clar el fet que la cultura Catalana, només és aquella que es fa en català.

Segur però, que tenen molt clar que la literatura Anglesa és la que es fa en anglès i no la que fan literats que tot i essent Anglesos, escriuen en qualsevol altre idioma. De fet, no fa masses anys que a Frankfurt van convidar a la cultura Espanyola i suposo que ja us podeu imaginar la quantitat d’escriptors Catalans que i van anar, si exacte hi heu endevinat, la resposta són 0 escriptors.

Però no ens hem de sorprendre de res, en el nostre País les coses que en fan referència a nosaltres sempre són mirades amb uns ulls diferents que acostumen a tenir la vista menys clara que quan es mira de portes enfora.

La maquinària del PP-PSC (a veure de quin costat es posa ICV aquesta vegada), ja s’ha posat en marxa per convertir la visita del Catalunya a la fira de Frankfurt en quelcom bilingüe on els escriptors Castellans rebran un plus de propaganda a part de tots els extres que ja tenen al dia a dia pel sol fet d’escriure en Espanyol.

Els pitjors dels escenari es va dibuixar en un plenari del Parlament de Catalunya de la setmana passada quan Francesc Vendrell (PP), va felicitar a la Consellera de cultura (PSC) per la gran feina que estava realitzant respecte la preparació del desembarcament català a Frankfurt.

Tots sabem que quan el PP està content amb qualsevol aspecte relacionat amb Catalunya el resultat per força sempre es negatiu pels ciutadans d´ aquest País. Només cal mirar com estava de content el Piqué quan va sentir el pacte que havia firmat CIU sobre el finançament de Catalunya.

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Hi estic d'acord.

Només un parell de notes.

Primer i segons la meva opinió, els d'ICV s'inclinaran cap a la banda de la trona. O sigui, del que digui el PSC.

I segon. Sobre això de Frankfurt, jo també al·lucino des de fa mesos. I més després d'haver vist la gloriosa representació a Guadalajara on, amb l'excusa que allà parlen castellà, ens hi van enviar tota una rècua d'escriptors en aquesta llengua.

De totes maneres, en el cas de Frankfurt, des del principi crec que el tema està en que les editorials que treballen tant en català com en castellà (gairebé totes o moltes, en tot cas) s'han trobat que hauran de tenir dos estands: un per a cada llengua. I això, sense saber-ne gaire de com va, vol dir doble lloguer, dividir el catàleg, més personal, etc.

Total, que a aquesta gent els toca la butxaca i, en conseqüència, no volen dos estands sinó un de sol. I si aquest un és l'oficial, que suposo que entre tu i jo en pagarem una part, doncs molt millor, no trobes?

dimarts, 07 de febrer, 2006

 
Blogger Pol G.G said...

Si jo m´hi hagués de jugar diners tb apostaria que ICV es posarà al costat dels socialistes.

Sobre les editorials, el problema de base és que no haurien de portar la seva producció en castellà. Només els llibres en català, pq llavors q?, si tenen llibres en catàleg en anglés tb haurien de dur-los?

Jo penso que només han d´anar aquelles obres escrites en català.

dimarts, 07 de febrer, 2006

 
Anonymous Anònim said...

Sí, a l'estand de cultura convidada, clar que hi haurien d'anar només en català. A la resta de la fira que hi vagin com vulguin, però.

I d'això de l'anglès, no crec que en tinguin tants com que s'ho plantegin. El problema és que en castellà sí que en tenen molts.

Per cert i parlant d'altres idiomes, en aranès no hi ha cap llibre editat a Catalunya? Perquè tots aquest que bramen del castellà encara no els he sentit piular sobre la "ignorància" de l'aranès.

dimarts, 07 de febrer, 2006

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home